Liberals farà d’Andorra el primer país del món Reserva Mundial de la Biosfera

‘Andorra, Reserva Mundial de la Biosfera’. Aquest és un dels eixos principals del programa electoral de Liberals d’Andorra que avui han presentat públicament Jordi Gallardo, candidat a cap de Govern de L’A, i Joan Huguet, expresident del Consell Insular de Menorca i un dels principals impulsors perquè l’illa hagi estat reconeguda com a Reserva de la Biosfera ara fa 25 anys.

El candidat liberal ha emfasitzat que “Andorra té moltíssimes possibilitats que aquesta declaració pugui ser acceptada”. Tant Huguet com Gallardo han volgut ressaltar que fa vuit mesos que estan treballant en aquest projecte i que ja s’han fet informes previs. La proposta també compta amb l’aval de Tomás de Azcárate y Bang que entre altres càrrecs ha estat president del Consell Internacional del Programa Home i Biosfera (MaB) de la UNESCO.

Segons s’ha explicat durant la presentació del projecte ‘Andorra, Reserva Mundial de la Biosfera’ actualment a tot el món hi ha uns 650 espais amb aquest títol “però cap és un país” ha subratllat Gallardo. Aquest fet, ha indicat Joan Huguet, serviria per “fer d’Andorra un referent mundial” com li va passar a l’illa de Menorca ara fa 25 anys quan va ser la primera illa a ser declarada Reserva de la Biosfera.

Un dels aspectes que Jordi Gallardo ha volgut deixar clar sobre la candidatura “és que Andorra ja té molts dels requisits per ser declarada Reserva Mundial de la Biosfera i que només es tracta d’endreçar-los, per exemple, ja disposa d’una zona protegida, indispensable per la declaració, com és la Vall del Madriu-Perafita-Claror”.

De fet, el candidat liberal a cap de Govern ha explicat que ‘Andorra, Reserva Mundial de la Biosfera’ “encaixa perfectament i potenciarà la Marca Andorra, la marca país impulsada des del sector privat, que ja s’ha avançat que se centrarà en l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i la protecció de la natura” que és el que es busca amb aquesta candidatura.

A més, s’han posat en relleu els beneficis d’una eventual declaració que es recullen en els següents quatre punts:

  • Reconeixement internacional dels nostres valors naturals, de la nostra biodiversitat, del nostre patrimoni romànic com a elements propis i exclusius d’Andorra.
  • Reconeixement al model econòmic com un model d’equilibri entre una economia avançada i la protecció del medi ambient.
  • Impacte directe en la nostra economia amb un creixement extra de l’1% sobre el PIB amb un clar compromís amb la sostenibilitat.
  • Requereix que les polítiques públiques estiguin alineades amb compromisos clars amb la protecció del medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i amb harmonia amb el desenvolupament econòmic sostenible.

Les claus del projecte: Andorra, Reserva Mundial de la Biosfera

Fer d’Andorra el primer país del món Reserva Mundial de la Biosfera requereix un seguit d’accions centrades en el teixit econòmic, en medi ambient, en turisme, en benestar social i en cultura. Totes les accions se centraran en la sostenibilitat que serà l’eix central de les polítiques públiques que fomentaran la lluita contra el canvi climàtic i la potenciació del transport públic per aconseguir més fluïdesa del trànsit i una forma de moure’s menys contaminant.

En el teixit econòmic es donarà suport als nostres productors locals i es promocionaran els seus productes amb la creació d’un segell de qualitat. Es desenvoluparà, en el sector primari, una economia social i cooperativa. A més, s’incentivarà en el sector empresarial la innovació vinculada a la sostenibilitat.

En turisme, es vol aconseguir un model turístic sostenible, amb una potenciació del turisme natural i donar més visibilitat als nostres espais naturals, com la Vall del Madriu.

En medi ambient, les accions que s’engloben en la declaració de Reserva Mundial de la Biosfera reclamen una lluita decidida contra el canvi climàtic, reduint les emissions de CO2, una gestió integral dels residus, la planificació del territori i advocar per un ús sostenible de l’aigua.

En benestar social, es promocionarà un estil de vida saludable perquè la població també pugui gaudir dels avantatges d’un incomparable entorn natural. A més, es fomentarà l’educació i l’ocupació per a la sostenibilitat. En aquest apartat, també es tindrà especial atenció al suport als col·lectius sensibles, com la gent gran o persones amb diversitat funcional.

En cultura, es donarà prioritat a la conservació del patrimoni cultural i immaterial del nostre país, falles i altres tradicions. Es potenciarà la candidatura de patrimoni mundial per la UNESCO i es fomentarà una educació inclusiva.

Col·laboració d’experts internacionals

‘Andorra, Reserva Mundial de la Biosfera’ s’ha treballat amb dos experts, reconeguts internacionalment, en la declaració d’espais reserva de la biosfera, dels quals us adjuntem el seu currículum a continuació:

Joan Huguet Rotger
Advocat, Diplomat en Professorat d’Educació General Bàsica (especialitat Ciències Humanes), Diplomat en Psicologia i Mestre Instructor en Educació Física i Esports. Ha exercit les responsabilitats de vicepresident del Govern Balear (1983-1991), president del Consell Insular de Menorca (1991-1995), portaveu de la Comissió Constitucional, senador del Regne d’Espanya (2008-2011) i membre del Consell Europeu de Poders Locals. Durant la seva presidència del Consell Insular de Menorca es va donar l’impuls definitiu per declarar l’illa de Menorca Reserva de la Biosfera.

Tomás de Azcárate y Bang
Doctor en Ciències Biològiques per la Universidad Complutense de Madrid, ha estat un dels pioners del turisme sostenible a Espanya, treballant amb la UNESCO o amb governs i associacions espanyoles. Entre els nombrosos organismes nacionals o internacionals que ha presidit, destaquen el Consell Internacional del Programa Home i Biosfera (MaB) de la UNESCO. El 2015 també va dirigir la Cimera i Carta Mundial del Turisme Sostenible +20. Actualment és president de l’Institut de Turisme Responsable (RTI), també depenent de la UNESCO i l’Organització Mundial del Turisme.