‘Un model de país per evolucionar’ de Jordi Gallardo

Aviat farà un any que vaig assumir l’encàrrec d’encapçalar el projecte de Liberals d’Andorra a les pròximes eleccions generals del 2019, amb la il·lusió i alhora el respecte que un encàrrec com el que vaig rebre comporta. Són uns quants els factors que em vam empènyer a acceptar el repte, però per sobre de tots, l’oportunitat única de participar d’un canvi de la mà d’un gran equip humà que busca més participació de la societat en una Andorra canviant.

Impulsar un nou model de país que fa anys que es recerca i que no es troba, principalment perquè no se sap quin proposar, o perquè no hi ha la voluntat a canviar res, fa que el repte encara sigui més motivador. Aquest és el gran propòsit del projecte liberal que assumeixo de forma decidida, amb la clara idea que si volem participar en la construcció de les bases del canvi que Andorra necessita, hem de ser un projecte inclusiu, participatiu i plural.

Fa un any em vaig plantejar tres preguntes abans de fer el pas davant de la militància per ser el candidat del partit. Un nou model de país, sí, però per anar cap a on? Fonamentat en què? I el més important, un nou model de país per a qui?

Les respostes em van portar a adonar-me que l’Andorra d’avui ja no és l’Andorra ni pre ni post constitucional. El país ha evolucionat els darrers vint-i-cinc anys, i si bé és evident que s’ha avançat en nombrosos aspectes, no és menys cert que no tot el progrés ha estat positiu a causa de la complexitat dels nous problemes que afecten els ciutadans, independentment de la seva condició social.

Els grans reptes de l’Andorra d’avui són transversals, i mentre la societat s’ha regenerat, no ha succeït el mateix amb la classe política, que està ancorada en una etapa passada. La incapacitat de casar el que la societat andorrana reclama amb el que les institucions polítiques han d’oferir, fan que la política sigui percebuda com una tasca innecessària, obsoleta i allunyada de la realitat.

La voluntat del projecte de Liberals d’Andorra és esdevenir un agent del canvi que bona part de la societat del país reclama, per fer d’Andorra un país sostenible, basat en la igualtat d’oportunitats i la competitivitat, per ser capaços de captar talent i negoci, i que tot el progrés que es genera en termes de país es redistribueixi entre tota la ciutadania.

Treballem per fer créixer el país amb l’objectiu d’igualar la societat a l’alça, i no a la baixa, i intentem consolidar les bases d’un país mediambientalment compromès i en equilibri amb la creació de negoci i progrés, que respongui a les demandes i als reptes de les generacions futures. Fem que el talent nacional que es genera, i també el que es pugui atreure, serveixi per pilotar el desenvolupament que el país necessita.

Hem de fer d’Andorra un país modern, corresponsable, competitiu i solidari, i els liberals sabem i pensem que no ho podem fer sols, error en què hom ha caigut en incomptables ocasions. Els projectes polítics han de fer de corretja de transmissió entre les estructures de l’Estat i els canvis socioeconòmics que afecten i impulsen els ciutadans i les empreses. També tenim l’obligació de fer de motor del canvi d’una societat que evoluciona, des de la perspectiva que la política està al servei de la societat, no a la inversa.

Aquest és el plantejament com a candidat de Liberals d’Andorra a les eleccions general de la primavera del 2019 que he proposat al meu partit. Un plantejament fet des de tres compromisos, el de la transparència, el de retre comptes i el de la defensa de l’interès general, pensat per a un país que ha de mantenir l’essència d’una història, uns valors i una cultura mil·lenària, i que alhora té la necessitat d’obrir-se al món per donar una alternativa de futur als més joves.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president de Liberals d’Andorra i del Grup Parlamentari Liberal
Publicat al BonDia (10/12/2018)