‘Superar la crisi post-Covid, una oportunitat pels joves’ de Toni Puig

Foto: Tony Lara | Comú d'Andorra la Vella

Aquest 2020 estem vivint una situació que ningú es podia imaginar a l’inici de l’any. La crisi que viu el món a causa de la pandèmia de la Covid-19 ens obliga a repensar el model de societat tant en l’àmbit sanitari com econòmic i també la forma d’interactuar entre nosaltres.

Els joves tenim molt a dir en aquests canvis. Ja que també ens afecten de ple sigui en la nostra formació o en l’àmbit laboral. En aquest sentit, des dels Joves Liberals d’Andorra aquest últim mes hem participat en un projecte per aportar idees per superar la crisi post-Covid. El projecte liderat per la LYMEC (Joventut Liberal Europea) i en el qual han participat 26 organitzacions de tot Europa, tant de països de la UE com països que no en són membres, com és el cas d’Andorra. Cada organització ha treballat per trobar les millors idees que puguin ajudar als joves Europeus. Aquestes propostes estan encabides en cinc àmbits d’actuació: l’educació, l’ocupació, la inclusió econòmica i social, l’emprenedoria i la innovació, i finalment els drets socials i la participació ciutadana. 

Aportar idees i debatre-les amb representants de grans països europeus és una gran injecció de moral i tot un revulsiu per als Joves L’A.

Per als Joves Liberals d’Andorra, que som unes de les agrupacions més petites de les que han treballat en aquest projecte, poder participar conjuntament amb representants de grans països com Alemanya, França o Bulgària, i poder aportar les nostres idees i que siguin debatudes en igualtat de condicions és una gran injecció de moral i tot un revulsiu per seguir treballant i compartint coneixements amb els joves liberals de tot Europa.

En l’elaboració de les propostes per afrontar millor l’era postcovid he comptat amb el treball dels companys Josep Fusté i Albert Areny. En aquest cas, una de les nostres idees el “Green Young Entrepreneur Program”, que consisteix a crear un programa d’ajuda als emprenedors que tinguin projectes que siguin sostenibles i potenciïn l’economia de l’entorn, va estar a punt de ser elegida entre les millors.  Tot i que finalment no va ser elegida, vam quedar tercera en el desempat, tenim la intenció de presentar-la als nostres consellers generals i membres del Govern i poder així implementar-la a Andorra. 

Pel que fa a les deu propostes guanyadores de la LYMEC, aquestes es presentaran al setembre a les institucions europees i als parlaments nacionals aprofitant l’àmplia representació dels partits liberals a tot el vell continent.

Per als Joves L’A, formar part d’organitzacions internacionals ens ajuda a donar conèixer la realitat d’Andorra i a formar-nos.

Per als Joves L’A, formar part d’organitzacions internacionals, com són LYMEC o IFLRY (la Internacional de Joves Liberals) ens ajuda a donar conèixer la realitat d’Andorra però també a formar-nos, ja que tenim moltes facilitats per assistir a cursos i seminaris tant presencials com de forma telemàtica.

Fa quatre anys, des de l’any 2016, que estem treballant conjuntament amb la resta d’organitzacions juvenils liberals europees. Són trobades, cursos, congressos, formacions on totes les organitzacions comptem per igual, formin part de grans famílies liberals europees o de microestats com és el nostre cas. Per a nosaltres és tot un honor poder fer aportacions que es debaten en l’àmbit europeu, motiu pel qual seguirem treballant per millorar la situació dels joves, no només d’Andorra sinó de tot Europa.

Article d’opinió de Toni Puig, president dels Joves Liberals d’Andorra
Publicat a l’Altaveu (31/07/2020)