‘Només sí és sí!’ d’Eva López

Els grups parlamentaris de la majoria hem presentat esmenes a la futura llei d’aplicació efectiva d’igualtat entre homes i dones i no discriminació, per assolir una fita històrica a Andorra en la defensa dels drets de les dones. A través de les modificacions del Codi Penal que volem fer al text, es considerarà que qualsevol penetració sense consentiment serà violació.

El significat del sí és sí, va més enllà del no és no. Sembla un joc de paraules, però és molt important la seva diferenciació. Quan diem sí és sí ens referim a la necessitat que existeixi un consentiment mutu per tal de tenir una relació sexual. Sense consentiment d’una de les dues parts existirà una agressió sexual, a diferència de la normativa fins ara vigent, que estableix la distinció entre abús (sense consentiment) i agressió (amb violència i/o intimidació).

Les modificacions del Codi Penal que introduirem al projecte de llei també preveuen com a agreujant (es castiga amb una pena més elevada) que l’agressor de manera directa, o mitjançant la intervenció d’un tercer, hagi deixat la víctima en una situació d’incapacitat, d’indefensió o inconsciència de manera intencionada per executar l’agressió sense resistència de la víctima, induint-la al consum de begudes alcohòliques, o mitjançant l’ús de fàrmacs, drogues o qualsevol altra substància natural o química, i la difusió per mitjà de la tecnologia i/o xarxes socials de l’agressió.

Les esmenes proposades tipifiquen igualment el delicte de violència de gènere, una violència que rep la dona pel fet de ser dona. Sí, aquesta és la definició de violència de gènere i no cap altra. D’aquesta manera, amb l’aprovació de les esmenes ens adaptarem plenament al Conveni d’Istanbul, i a les necessitats legislatives del nostre país per castigar els nous modus operandi en la comissió de delictes.

Article d’opinió d’Eva López, consellera general del Grup Parlamentari Liberal. 
Publicat al Diari d’Andorra (29/4/2021)

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •