‘Lloguers assequibles’ d’Eva López

La problemàtica de l’accés a l’habitatge continua sent la primera preocupació de la ciutadania. Per això, des de la coalició seguim treballant perquè disposar d’un habitatge digne no sigui sinònim d’un esforç econòmic inassumible per a les famílies. D’una banda, amb l’aprovació de la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge serem capaços d’incidir en el mercat amb la promoció pública d’habitatges de preu assequible i de protecció pública. Tot i això, accions com aquestes no són immediates i donaran els seus fruits a mitjà i llarg termini. Per aquest motiu, necessitem mesures eficaces i immediates com les que hem estat aplicant des de l’any 2019 per evitar augments desmesurats del lloguer.

En un mercat de l’habitatge tensat com és l’andorrà, cal que des de les administracions públiques es prenguin accions que garanteixin a la població poder disposar d’un habitatge digne a un preu raonable. Per això, tornarem a prorrogar un any els contractes de lloguers que vencin al llarg del 2022. Aquesta acció permetrà a les famílies disposar d’un any més de contracte amb les mateixes condicions que fins ara. Ara bé, hem introduït mesures de flexibilització que permetin anar preparant el sector per a la seva tornada a la normalitat.

Disposar d’un habitatge digne no pot ser sinònim d’un esforç econòmic inassumible per a les famílies.

En aquest sentit, aquelles persones que ho considerin podran negociar un nou contracte de lloguer de cinc anys amb un augment de la renda fins a un màxim del 10%. Ho podran fer tots els llogaters de mutu acord amb els propietaris que tinguin els contractes prorrogats des del 2019. També s’han previst clàusules que permetin als propietaris recuperar els immobles per a ús personal o d’un familiar pròxim, cedir-lo a Govern per a usos socials o executar obres per motius de seguretat, higiene o salubritat de l’habitatge. És evident que caldrà seguir de prop l’evolució del mercat del lloguer. Des de la coalició no dubtarem, com no ho hem fet fins ara, a adoptar mesures equilibrades per protegir els llogaters.

Article d’opinió d’Eva López, consellera general del Grup Parlamentari Liberal
Publicat al Diari d’Andorra (11/11/2021)