‘Fora de la zona de confort’ de Resma Punjabi

Tothom estarà d’acord que la nostra zona de confort com a espai conegut, on passem la majoria del temps, on no patim cap ansietat ni tensió, on sabem predir què succeirà, s’ha esvaït a causa de la Covid-19. Amb el confinament i l’aturada de les activitats, ens hem vist abocats de ple en un context incert i ple de riscos. El peatge que estem pagant sent expulsats de la nostra zona de confort és molt elevat, ja que implica grans esforços per la nostra part.

Així, sense voler-ho, vam entrar a la zona del caos o de la por, on els nivells d’ansietat augmentaven, on no podíem predir què succeiria, on teníem por perquè no controlàvem la situació. Aquí és quan, com a societat, vam començar a tenir por pel tancament de fronteres i que perillés l’entrada de subministraments bàsics. Estàvem neguitosos pel tancament d’activitats que encara augmentaven més la incertesa, es van començar a propagar notícies falses per les xarxes socials, va augmentar la inquietud de la ciutadania i la compra massiva d’aliments i material sanitari; tot plegat, sense saber ben bé fins a quan duraria tota aquesta situació.

Des del meu punt de vista, gran part de la societat ha superat aquesta zona passant a la zona d’aprenentatge en la qual, tot i la complexitat de les circumstàncies, ha tret la millor part de si mateixa per afrontar els reptes desconeguts provocats per aquesta crisi. En aquesta zona és quan ens hem adonat que, en alguns casos, el teletreball pot ser compatible amb la productivitat, on els polítics s’han unit, on ens hem cohesionat com a societat per a reconèixer als nostres treballadors que estan en primera línia, on ens hem compromès quedant-nos a casa i sent responsables i on hem après una lliçó pel futur. 

Esquema elaborat per Resma Punjabi. Clica’l per veure’l sencer.

Tot i estar dins d’aquesta zona, continuem sentint-nos desprotegits, amb cert grau d’incertesa que a vegades ens fa tornar a la zona de por. Però mantenint-nos dins de la zona d’aprenentatge, reforcem l’adquisició de noves habilitats, estem aprenent a lidiar amb els canvis i esdeveniments inesperats, amb la ment més alerta estem desenvolupant el pensament creatiu i fent que augmenti la confiança en nosaltres mateixos.

Alguns han anat més enllà, deixant molt enrere la zona de confort, explotant el seu talent, creant sinergies, sent solidaris, donant missatges de motivació i esperança, compartint iniciatives sempre tenint com a base la corresponsabilitat del teixit polític, social i econòmic i la superació d’aquesta crisi amb resiliència. 

La història ens ha ensenyat que no és el més fort ni el més intel·ligent el que sobreviu sinó el que millor sap adaptar-se al canvi. Vivim en un món canviant. Ara més que mai hem d’estar preparats per sortir constantment de la nostra zona de confort, d’estar oberts al canvi i a abandonar el victimisme per a aprendre i créixer com a societat i com a persones.

Article d’opinió de Resma Punjabi, militant de Liberals d’Andorra
Publicat al Periòdic d’Andorra (14/04/2020)