‘Estem preparats per als canvis?’ de Lluís Ferreira

Aquests darrers dies han estat centrats en la celebració del 25è aniversari de la Constitució. Una efemèride que ha servit per sentir valoracions i declaracions de tota mena, fins i tot alguna perla radiofònica en un especial sobre la Carta Magna emès des del Consell General. El que realment m’ha sobtat, però, és veure com algunes persones que fa uns quants anys que es dediquen a això de la política, curiosament són els mateixos que afirmen que a Andorra no existeixen polítics professionals.

És cert que tenim pocs polítics que hagin realitzat concretament la carrera política, però de polítics dedicats des de fa anys en tenim diversos i encara segueixen ben actius i a primera línia. Els anys d’experiència s’ha de comptar obligatòriament com a professionalització.

Però el que més sorprèn no és això, és el fet que encara alguns es veuen com la regeneració política i capaços d’afrontar els reptes que tenim en un món completament diferent del que teníem fa vint-i-cinc anys o més. És veritat que molts no surten a les primeres planes d’aquells anys, però tot sovint se’ls veu en les imatges acompanyant els que sí que hi apareixien.

No em malinterpreteu, estic convençut que certament algunes persones tenen una gran capacitat d’adaptació, però si avui dia ja portem un parell d’anys on part dels discursos es dedica a la crítica de les xarxes i els mitjans digitals i a la velocitat que es mou tot, tinc seriosos dubtes de la capacitat d’adaptació de bona part d’ells.

No sé si realment el que molesta és el que es diu en els entorns digitals o més aviat la incapacitat que tenen els estats per realitzar-ne el control, però tinc la certesa que sigui amb opinions favorables o no, aquests entorns han vingut per quedar-se.

Es pot intentar negar l’evidència i no assumir-ho, o  en canvi es poden utilitzar aquests mitjans justament per millorar el contacte amb els ciutadans. Lluny queden aquells temps on per transmetre qualsevol inquietud havies de sol·licitar audiència amb el càrrec de torn.

Tinc clar que, com tot, existeix la part que ens agrada i l’altra part que no ens agrada tant. Però justament crec que aquesta és la virtut, on nosaltres podem escollir on volem que ens informin o bé debatre aquella informació. També, com no pot ser d’altra manera, això comporta una responsabilitat per qui s’endinsa en aquest entorn, que és la responsabilitat de contrastar un mateix la informació amb diferents fonts.

Parlant de xarxes socials i continguts digitals, he tingut l’oportunitat de conèixer un projecte polític com és el d’Iniciativa Liberal, amb qui Liberals d’Andorra ja disposa d’un acord de col·laboració, on han fet servir aquestes xarxes per realitzar el seu manifest i on bona part de la seva agenda està centrada en les propostes que els fan arribar els ciutadans a través d’aquests mitjans.

Resistir-se als canvis és una opció totalment legítima, però aquests seguiran avançant inexorablement. Crec que el camí ha de ser aquest, s’ha d’estar més oberts a rebre les aportacions per tal d’aconseguir una participació més activa per part de la ciutadania. En l’era digital fer-ho de forma oberta ja no és tan difícil.

Article d’opinió de Lluís Ferreira, membre de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (26/03/2018)