‘Enfortim les relacions bilaterals’ de Ferran Costa i Carles Enseñat

Andorra és un país amb una gran identitat pròpia, coneguda al llarg de la història per la cordialitat i les bones relacions. Aquesta s’ha forjat des d’una posició no-bel·ligerant que ha permès teixir bones relacions amb els països veïns. Com a representants del poble, tenim el deure de defensar i mantenir aquestes bones relacions al llarg dels anys, a través dels nous esdeveniments que van succeint al món. 

Per a aquest motiu, quan va aparèixer el nom del nostre país al costat del projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal que estava impulsant el Govern d’Espanya i que s’havia de debatre al Congrés de Diputats la passada primavera, ens vam posar en alerta. De seguida els mitjans de comunicació van vincular el text legal amb un suposat retrocés d’Andorra cap a la llista de paradisos fiscals, arran d’una esmena de Podemos.

La pandèmia ens ha demostrat que les relacions a distància i la tasca laboral telemàtica és factible, però a la vegada ha evidenciat la necessitat del tracte personal, per incidir en els temes de gran importància. Partint d’aquí, i en el context de la llei fiscal espanyola que s’estava debatent, els grups de la coalició vam creure convenient desplaçar-nos a Madrid i a Catalunya per mantenir diferents reunions i trobades amb forces polítiques amb representació al Congrés de Diputats i al Parlament de Catalunya. Els vam explicar tots els passos que ha fet Andorra en matèria d’homologació fiscal, fent-los veure que d’aprovar les esmenes presentades, la seva llei no es correspondria amb la realitat andorrana.

Com a representants del poble, tenim el deure de defensar i mantenir aquestes bones relacions al llarg dels anys.

Les trobades van ser d’àmbit transversal: PSOE, PDeCat, Junts per Catalunya, Partit Popular, Partit Nacionalista Basc, Ciutadans, Unides-Podem, Partit Regionalista de Cantabria i Esquerra Republicana. En total, més d’una vintena de reunions i de contactes, coordinades amb el Govern. 

El balanç de tot plegat va ser més que satisfactori, donat que les esmenes no van prosperar i aquesta llei no afectarà Andorra.

A la vegada, també vam assolir l’objectiu d’explicar el nostre procés d’homologació fiscal dut a terme els darrers anys i el reconeixement de la comunitat internacional. Finalment, vam aconseguir també un reforç de les nostres bones relacions de veïnatge, uns llaços més ferms de comunicació amb els diferents interlocutors amb qui ens vam trobar. 

El fet de portar a terme aquestes idees, però, no ens havia de fer tancar pàgina i passar-ne a una altra sense considerar el present i també futur, partint del passat. La pandèmia, el tancament de les fronteres, la gestió per l’arribada de les vacunes, ha fet més evident que mai com són d’importants els vincles amb els nostres homòlegs.

Així, vam veure evident que calia anar més enllà, ampliar tot l’aconseguit a partir d’un retorn in situ al Principat. Va ser a partir d’aquí que vam convidar-los a tots a venir a Andorra i en va néixer el cicle que ahir va donar el tret de sortida. 

Junts per Catalunya ha vingut al país amb els seus principals líders polítics representats, fet que demostra la importància que li han donat a la trobada: el secretari general del partit, el secretari d’organització, el vicepresident i responsable de relacions institucionals, el portaveu al Senat, el diputat al Parlament de Catalunya, el president del Grup Parlamentari i el secretari d’Acció Exterior del Govern. 

Fruit de les reunions de treball que vam desenvolupar durant tot el dia, vam poder tractar afers bilaterals que afecten ambdós territoris, però també vam treballar sobre fiscalitat, esports, cultura i llengua. Dos temes, aquests darrers, que ens uneixen i que ens preocupen en la mateixa magnitud. A la vegada, i ja amb un caràcter més distès, van poder conèixer Casa de la Vall: van fer un viatge a la nostra història i tradicions, i van fer un retorn al present visitant l’hemicicle del nou edifici del Consell General. 

La trobada amb Junts va ser la primera, però ja hem tancat la segona, que serà amb el Partit Nacionalista Basc (EAJ-PNV). Volem retornar a tots la cordialitat i bona entesa que ens van oferir mesos enrere. Alhora, també seguirem explicant la realitat d’Andorra des del nostre país i a tot arreu on sigui necessari.

Article d’opinió conjunt de Ferran Costa,  president del Grup Parlamentari Liberal i Carles Enseñat, president del Grup Parlamentari Demòcrata.
Publicat al Diari d’Andorra (6/11/2021)