‘El sentit d’Estat’ de Lluís Cantos

Europa està en un moment de canvi. En l’àmbit social, respecte a l’estructura de la Unió, en relació amb l’economia i també canvis en el sistema de partits. És important fer pedagogia sobre el sistema de partits per entendre perquè Europa està immers en un període de governs de coalició.

Els liberals d’arreu del món fa anys que són la clau de volta de l’entesa. Saben com és de crucial fer governs de coalició per no encallar un país i que aquest estigui condemnat a la convocatòria d’eleccions de forma sistemàtica. Tenir Executius forts i estables és essencial per tirar endavant accions socials, econòmiques i tot un conjunt de polítiques públiques per què la vida dels ciutadans no es vegi afectada per culpa d’interessos partidistes.

Si tirem l’hemeroteca, apreciem com molts països han dut a terme fórmules de coalició per no veure’s abocats a unes altres eleccions. Al Regne Unit, del 2010 fins al 2015 els liberals van ser claus per conformar govern. A Alemanya actualment, i en ocasions reiterades, els liberals han estat clau per conformar govern.

Els liberals d’arreu del món fa anys que són la clau de volta de l’entesa política.

Al nostre país, trobem que l’any 2019 els Liberals vam ser clau per oferir la majoria suficient per tirar endavant allò que la ciutadania havia expressat a les urnes; formar govern amb un Consell General multipartidista. La primera conclusió és evident, l’etapa del bipartidisme imperfecte s’ha acabat. S’ha obert una altra on és important una bona entesa entre els partits i on, per sobre de tot, prevalgui la salut democràtica d’Andorra.

La COVID-19 ens ha deixat molt patiment, però també moltes lliçons. De fet, crec que en la política la lliçó més rellevant que la pandèmia mundial ha deixat és que cada segon compta. La sanitat ha esdevingut essencial en un moment on la salut de tota la població estava en joc. En aquest context, hem de valorar l’estructura dels serveis mèdics del país, que han estat al peu del canó quan més se’ls ha necessitat. Escoltar-los més sovint i prestar especial atenció a les seves demandes és essencial de cara al futur.

Tornant als anys que hem viscut d’ençà de la formació del govern de coalició, trobem que ha suposat una millora en polítiques econòmiques, de mobilitat, socials i en altres tantes polítiques públiques que el Govern ha impulsat de manera exitosa. El paquet de mesures impulsat pel govern a finals d’abril demostra la bona relació i la bona entesa que hi ha entre els partits que formen part del Consell de Ministres. Una sèrie de mesures que no fan més que millorar les economies familiars i el poder adquisitiu dels ciutadans i les ciutadanes.

Si bé és cert que els reptes són comuns entre els partits que formen la coalició, Liberals ha sabut treballar decididament per complir aquelles promeses electorals que eren troncals. La creació de l’Institut de l’Habitatge; l’elaboració de la candidatura ‘Andorra, reserva de la biosfera’; la llei de simplificació de l’administració pública; el Programa d’impuls a l’Emancipació dels Joves; l’augment del salari mínim de forma progressiva; la llei d’e-Sports, entre altres normes. 

Al llarg d’aquesta legislatura hem vist com alguns dirigents han tirat per la banda del despotisme, iniciant guerres partidistes amb un to destructiu. Liberals d’Andorra ha optat per treballar per continuar cuidant les relacions amb la societat, reforçant la confiança amb els països veïns i cuidant la democràcia andorrana sempre amb el sentit d’Estat que ens caracteritza.

 

Article d’opinió de Lluís Cantos, secretari de Joves Liberals.

Publicat al BonDia (9/5/2022)