‘2021, punt de partida’ de Marc Magallón

Estem a les portes de les festes de Nadal i a les acaballes de l’any 2021. Un any intens que ens ha portat les vacunes contra la Covid-19 i l’inici de la recuperació econòmica després que l’any 2020 ens deixés a tots sense paraules, tot i que en vam aprendre de noves com coronavirus, PCR, TMA, TRA…

L’any que estem acabant ha tingut alt i baixos causats per la pandèmia, que sembla que seguirà amb nosaltres també l’any entrant. El 2021 ens deixa l’arribada de les vacunes, sense les quals ara mateix tindríem una situació de col·lapse sanitari, un estiu i inici de tardor esperançador; i un final d’any que ens ha posat de nou la Covid-19 als morros, recordant-nos que encara queda molt per fer.

Al llarg dels últims dotze mesos hem continuat fent front a la pandèmia des de tots els fronts possibles. Un d’aquests fronts és el legislatiu, donant cobertura legal a les mesures per fer front a la situació causada pel SARS-CoV-2. Per aquest motiu, des del Consell General hem aprovat les lleis de mesures urgents que han servit per donar suport econòmic al nostre teixit productiu i als treballadors i treballadores. També hem seguit prorrogant la facultat del Govern per aplicar mesures sanitàries, com l’ús obligatori de la mascareta, i restriccions per a controlar els contagis. Sense oblidar-nos del vessant financer com ara l’actualització del pla d’equilibri financer que contemplava un pressupost extraordinari per fer front a les despeses i menyscaptes derivats de la situació d’emergència sanitària. A tot això, cal sumar l’adhesió al Fons Monetari Internacionals que ens permet disposar d’un aixopluc financer en l’àmbit internacional si van mal dades.

El 2021 ha estat un any intens que ens ha portat les vacunes contra la Covid-19 i l’inici de la recuperació econòmica després que l’any 2020 ens deixés a tots sense paraules.

Sortosament, també hem estat capaços de mirar endavant, tot i les dificultats, i començar a preparar el nostre país pensant en el futur, ja que tard o d’hora haurem superat la pandèmia i caldrà seguir fent passos per a obrir la nostra economia a nous sectors. Per això, aquest any ha vist la llum la llei dels esports electrònics, situant Andorra en la primera línia d’un mercat emergent. També hem fet passes en la digitalització, adaptant-nos a les normatives europees amb la llei de serveis de confiança electrònica, un text bàsic per garantir la nostra identitat en les transaccions digitals.

Mirant cap als ciutadans, una de les problemàtiques tangibles al nostre país és l’accés a l’habitatge. En aquest sentit, la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge és la primera pedra per posar solució a un problema que cada cop posa en una situació complicada a més famílies. L’INH ens permetrà resoldre’l amb accions a curt, mitjà i llarg termini.

L’activitat legislativa aquest 2021 ha sigut frenètica. A tot al que ja he explicat, cal sumar la modernització del codi de procediment civil i el codi de circulació. També hem fet un pas de gegant per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats i  la no discriminació entre homes i dones. Un text necessari que garanteix que una dona no cobrarà menys en una feina pel simple fet de ser una dona.

“Els Liberals hem acomplert una bona part de les propostes del nostre programa electoral”.

Per últim, també hem creat un marc andorrà de qualificacions, hem modificat la llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà i hem aprovat textos legislatius que han de servir per modernitzar la justícia. Estic segur que pel camí em deixo textos legislatius que s’han tractat aquest any 2021, un any en el qual parlant planerament, hem estat distrets.

El 2022 promet ser tan atrafegat com l’any que estem a punt de deixar enrere. Seguirem treballant per a donar al país totes aquelles eines que els diversos sectors de la societat andorrana ens demanen per seguir avançant i tirant endavant el país. A casa nostra, la casa de Liberals, ja tenim bona part del que dúiem al nostre programa electoral complert en l’àmbit legislatiu, i treballarem intensament aquest darrer any de legislatura per mirar d’aconseguir els màxims punts possibles.

Ara, ja només toca desitjar-vos unes molt bones i saludables festes, tot esperant que el 2022 ens porti salut i prosperitat. Visca Andorra!

Article d’opinió de Marc Magallón, president suplent del Grup Parlamentari Liberal.

Publicat al ‘BonDia’ (22/12/2021)