‘Compartim la cultura’ de Benjamí Tutrice Pubill

Els Joves Liberals estem celebrant trobades amb la societat civil per conèixer de prop les seves inquietuds. En el marc d’aquest projecte, fa uns mesos ens vam reunir amb un petit grup de joves artistes del país perquè ens expliquin de primera mà les inquietuds del sector cultural d’Andorra.

Aquestes artistes ens van donar una visió molt més propera de la situació viscuda arran de la pandèmia però també una narració de la seva trajectòria fins a arribar a l’etapa de creació artística. Escoltar-les ens ha fet veure l’art d’una manera molt més global i no tant particular com alguns podíem pensar quan ens fixem en una pel·lícula, una fotografia o una cançó. L’art per a mi, i després de parlar amb elles, es basa a compartir. Un sentiment generós ple d’emocions i sensacions que acompanyen una activitat com la dansa, la música o la pintura. Compartir sensacions i vivències és el que realment ens identifica com a societat. Per exemple, el dia de la Constitució vaig poder assistir al concert ofert per l’ONCA on vaig gaudir com un nen petit. Els intèrprets van aconseguir transmetre tota la passió que sentien al públic. Vaig apreciar com molts d’aquests eren músics joves, un fet que em va tranquil·litzar, ja que indica que la música clàssica no s’acaba.

Després de la trobada amb aquestes joves artistes hem identificat diferents febleses del sector en el nostre país. Una d’elles és la necessitat d’haver de marxar d’Andorra per poder professionalitzar-se. La formació artística d’una persona al país s’acaba amb el batxillerat artístic. Som coneixedor de la dificultat que és marxar a estudiar fora de casa i és aquí on ja es comença a perdre talent per la manca de mitjans. El segon escenari negatiu és quan marxen sense retorn, perquè allà on van se’ls valora molt més que no pas en el seu propi país. Crec que ha arribat el moment d’apostar fermament per promocionar els joves artistes del país i així fer créixer el sector cultural.

Cal un canvi de mentalitat social respecte l’art i el seu consum.

Un altre aspecte que dificulta la convivència del sector amb els joves artistes és la dificultat de trobar les eines necessàries per als seus treballs al nostre país. Llogar tot un equipament per fer un enregistrament és impossible i travessar una frontera amb aquest, no és fàcil. Comprar material per pintura és car si es comparen els preus amb els països veïns. En definitiva, més dificultats perquè els joves artistes puguin compartir les seves creacions amb tots nosaltres.

Si bé les institucions tenen la responsabilitat de capgirar la situació, aquesta no és només dels del Govern o dels comuns. Cal un canvi de mentalitat social respecte l’art i el seu consum. Totes aquestes reflexions són problemes comuns que pateixen els artistes del país. Un col·lectiu que es veu amb la necessitat de crear sinergies entre ells. Els joves artistes del país han de fer pinya per reivindicar les seves necessitats, i des de Joves Liberals els hem donat el nostre compromís d’ajudar-los en tot el que estigui al nostre abast.

Andorra té molta feina a fer pel que fa als joves artistes del país i tot el sector artístic, la creació de l’estatut de l’artista és un bon inici, però no ens podem quedar aquí. Hem de continuar treballant i començar a apostar fermament per als nostres. No podem deixar escapar talent jove perquè Andorra i els seus ciutadans i ciutadanes necessiten poder gaudir-lo. Com deia Edgar Degas, “L’art no és el que veus, sinó el que fas que vegin els altres“.

Article d’opinió de Benjamí Tutrice Pubill, tresorer dels Joves Liberals d’Andorra.

Publicat a l”Altaveu’ (29/3/2022)