‘Ajudem l’emprenedoria’ de Benjamí Tutrice Pubill

Els humans ens adaptem als canvis amb una naturalitat innata, sabem veure les oportunitats en els temps difícils i els aprofitem per millorar el nostre entorn. Els anys que ens vindran després de superar aquesta pandèmia no en seran una excepció. Davant les dificultats del sector empresarial per engegar novament l’activitat econòmica, apareix a l’horitzó una nova fórmula per aconseguir-ho, l’emprenedoria.

La pandèmia del coronavirus ha obert noves portes per un jovent que té ganes d’emprendre. En aquest sentit, el Govern d’Andorra està ajudant a fer que el procés de crear un nou projecte empresarial sigui més àgil. Trobem que el termini per obrir una empresa o negoci al nostre país s’ha reduït sensiblement en només nou mesos, passant de dos-cents quaranta dies a només noranta-vuit al juny d’aquest any.

L’ajuda d’un govern actiu en matèria empresarial és essencial, però no és l’únic element necessari. Si bé és cert que durant el confinament del passat 2019 moltes persones van tenir l’oportunitat de reflexionar i pensar noves idees, hem de tenir en compte que n’hi ha d’altres que van actuar de barrera de l’enginy. El cofundador de la plataforma digital LinkedIn, Reid Hoffman, va assegurar que “l’empresari és algú que salta d’un penya-segat i construeix l’avió en el trajecte”. L’enginy ha de ser un valor de protecció que hem d’incentivar i cuidar. S’ha de valorar la valentia de la persona que té la idea, així com la seva constància i determinació per dur-la a terme. Però per això, necessita eines.

Cal incentivar les ajudes per l’emprenedoria, orientant els projectes i facilitant finançament inicial.

En aquest sentit, un estudi realitzat pel grup de recerca DigiBiz de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), afirma que perquè l’emprenedor assoleixi l’èxit, a part del factor favorable de l’entorn cultural, és necessària la presència d’una xarxa de suport a l’emprenedor. És per això que seria interessant crear una xarxa de suport a l’emprenedoria que faciliti l’obtenció de finançament i que doti de formació professional als seus usuaris. 

Com he dit, una idea perquè es dugui a terme s’ha de cuidar. En el món empresarial s’ha de nodrir de confiança i moltes hores de treball. Trobo adient doncs, la creació d’un organisme a Andorra que rebi aquests projectes ajudant-los a fer un pla de negoci, orientar l’activitat empresarial i dotar de formació als implicats. Si bé s’ha de tenir uns coneixements bàsics per cada sector, mai hem de deixar d’aprendre i adaptar-nos a les noves tecnologies. 

Aquesta setmana he tingut l’oportunitat d’assistir a la formació organitzada per Andorra Bussiness on el ponent, el Sr. Joan Riera, explicava que perquè una idea tingui èxit, ha de ser rendible, realitzable i introduïda en el mercat al moment idoni. Riera posava l’exemple de la venda de pisos a través de plataformes d’internet. Aquesta era una idea que fa anys que va ser estudiada, però en el moment va ser prematur donat que la societat no estava prou digitalitzada. Doncs bé, ara com ara, no hi ha cap immobiliari del país que no tingui l’oferta de pisos penjada en un portal web. Això ens ha de fer veure que cap idea ha de ser descartada o menystinguda fins a ser ben estudiada. Potser el moment de la seva aparició no coincideix amb el de la seva posada en marxa, però les idees, si són bones, poden acabar tirant endavant.

En conclusió, hem d’encoratjar a totes les persones que tinguin una idea. Animar-los sense por a treure el seu projecte del calaix i ser valents. Perquè tot es les idees es mereixen sortir a la llum i ser estudiades. Qui sap si poden canviar la vida a algú altre. Només apostant amb valentia i determinació s’aconsegueixen les fites més altes. 

Article d’opinió de Benjamí Tutrice Pubill, tresorer dels Joves Liberals d’Andorra.
Publicat al ‘BonDia’ (7/7/2021)