Nou pas en la lluita contra el canvi climàtic i la potenciació del transport públic

Andorra implementarà una taxa verda que gravarà els hidrocarburs. L’aprovació aquest dijous de la llei que la desplega, amb el vot favorable dels tres grups parlamentaris de  la majoria (Liberals, Demòcrates i Ciutadans Compromesos), és un pas ferm davant la  comunitat internacional pel que fa al compromís del Principat en la lluita contra el  canvi climàtic. La taxa servirà per dotar el fons verd i poder així seguir implantant accions a favor de la sostenibilitat i el medi ambient. Amb tot, s’aplicarà de manera gradual a partir del 2022. Així mateix, la seva recaptació també té un benefici directe per a la ciutadania pel que fa a l’ús del transport públic: permetrà abaratir els seus  preus i crear un abonament de només 30 euros mensuals per moure’s de manera il·limitada per tot el país. 

El president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha volgut remarcar que, part dels diners que es recaptaran amb la taxa verda es destinaran a la millora del transport públic, concretament amb la reducció de tarifes que sobretot beneficiarà les persones que es desplacen a zones allunyades del centre del país. Com a exemple, ha detallat, “una persona que viu al Pas de la Casa veurà reduït el cost de prop dels 2.000 euros anuals actuals a només 360 euros”.

Costa també ha parlat de la consciència que implica activar el gravamen. És a dir, servirà per mentalitzar la societat que “contaminar no pot sortir gratis”. També ha recordat que la seva implantació en aquests terminis era una encomana de tots els grups parlamentaris que figura de la Declaració d’emergència climàtica.

Pressupost extraordinari per estar al costat de la ciutadania

El primer punt de l’ordre del dia de la sessió d’aquest dijous ha servit per aprovar, amb els vots favorables dels grups de la coalició, un pressupost extraordinari en un màxim total de 53,5 milions d’euros per a aquest 2021, per poder ajudar la població i les empreses andorranes i per seguir invertint per controlar la propagació de la Covid-19 (especialment a través de la campanya de vacunació i de les proves TMA).

El president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha destacat que, “tot i l’esforç de contenció de l’Executiu presentant un pressupost del 2021 amb 50 milions menys d’ingressos i una reducció del 25% en inversions, no ha estat suficient per equilibrar els comptes”. L’evolució de la pandèmia, sobretot els mesos d’hivern, va minvar considerablement l’activitat turística, provocant un menyscapte més important del previst. A tot això, s’ha sumat que des del Govern “s’ha avantposat en tot moment la protecció a la salut de la població i la lluita contra la pandèmia, una combinació que fa augmentar el dèficit públic al disposar de menys ingressos i haver de fer front a més  despeses”, ha detallat.

Finalment, Costa ha posat en relleu “la responsabilitat” amb la qual el Govern ha elaborat el pressupost, “mantenint com a principal objectiu seguir donant el suport  necessari als nostres ciutadans i al teixit econòmic del país”.

Finalment, i pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, s’ha aprovat de manera unànime allargar per un període de dos mesos més la facultat del Govern d’establir mesures concretes per fer front a la pandèmia, així com s’han aprovat tres propostes: l’adhesió al Conveni sobre el comerç internacional d’espècies de fauna i flora salvatges amenaçades, adoptat a Washington el 1973; la ratificació de l’Acord entre Andorra i França relatiu a l’exercici de les activitats professionals dels familiars del personal diplomàtic, consular, tècnic i administratiu de les missions oficials; i la ratificació del Conveni multilateral per a l’aplicació de les mesures relatives als convenis fiscals per  prevenir l’erosió de la base imposable i el trasllat dels beneficis, adoptat el 2016 a París.

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •