Modificacions legals per reforçar les mesures de protecció de la salut per la Covid-19

El Consell General ha aprovat aquest dimecres el Projecte de llei qualificada de modificació de la llei de seguretat pública i de la llei general de sanitat, un text que s’emmarca clarament en el context de la pandèmia del SARS-CoV-2 i que completa el cercle de tots els textos legislatius aprovats des del mes de març per fer front als seus efectes col·laterals. Els grups parlamentaris de la coalició -Liberals, Demòcrates i Ciutadans Compromesos-, han votat a favor del Projecte de llei, així com també el Grup Socialdemòcrata, mentre que Terceravia hi ha votat en contra.

Les modificacions a dues lleis tan cabdals en l’ordenament jurídic andorrà responen a la necessitat de reforçar la salut de la ciutadania davant de situacions excepcionals. I ho fa en aspectes com la regulació del nombre total de persones que es poden reunir a espais i locals, la comunicació i gestió de les manifestacions, l’ús d’elements de protecció com les mascaretes, o la realització de proves diagnòstiques.

La consellera general liberal, Sílvia Ferrer, ha incidit en el fet que calia fer les modificacions a les lleis de Seguretat Pública i Sanitat “per poder prendre les mesures necessàries per controlar la pandèmia amb plena seguretat jurídica” i ha afegit que “és el nostre deure legislar fent prevaldre la salut dels nostres ciutadans i ciutadanes”.

També des de les files del Grup Parlamentari Liberal, Eva López, ha subratllat que no cal declarar l’estat d’alarma, ja que “aquesta llei no restringeix drets sinó que els limita”. La declaració de l’estat d’alarma només tindria sentit en el cas excepcional que s’hagués de tornar a decretar un confinament domiciliari de la població.

Les modificacions que s’han fet a les dues lleis permeten donar més seguretat i garanties a la ciutadania, és a dir, s’estableix una base legal més sòlida per protegir la salut de totes i tots. Des del grups de la majoria s’ha deixat clar que el text és constitucional perquè, tot i establir determinades restriccions o limitacions a drets reconeguts a la Carta Magna d’Andorra, respecta “el contingut d’aquests drets, sense reduir-los o limitar-los respecte al seu contingut constitucional reconegut”.

Amb els nous texts, Govern podrà adoptar mesures per evitar contagis i salvar vides, ja que s’han posat les eines per a “l’adopció ràpida de decisions en matèria sanitària”. Aquestes mesures dictades per l’Executiu només es podran prorrogar un cop passats tres mesos “sota el control i aprovació del Consell General”.

Intervenció de Sílvia Ferrer

Rèplica d’Eva López a la proposta de declarar l’Estat d’Alarma

 

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •