Liberals vota a favor de l’entrada a l’FMI perquè “la ciutadania i el país hi surten guanyant”

El Projecte de llei d’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) continuarà el seu tràmit parlamentari. En la sessió ordinària d’aquest dijous tots els grups representats al Consell General han votat en contra l’esmena a la totalitat del Grup Socialdemòcrata, que pretenia evitar que el Principat d’Andorra formi part de l’FMI amb arguments “populistes” i en alguns casos directament falsos.

Actualment formen part de l’FMI 189 països o, el que és el mateix, només cinc demarcacions que pertanyen a l’ONU no en són membres. Únicament no hi són Andorra, Cuba, Corea del Nord, Mònaco i Liechtenstein, però aquests dos últims estats perquè tenen acords de supervisió bancària i monetària amb el Banc Central de França i amb el de Suïssa, respectivament.

Des dels grups de la majoria s’ha defensat l’entrada a l’FMI per la seguretat i estabilitat financera que aportarà al país amb uns costos raonables. Lluny dels 150 milions que pronosticaven els socialdemòcrates, formar part d’aquest organisme internacional només suposarà immobilitzar 257.000 euros, recuperables si es deixa de ser membres, i un cost financer anual d’uns 4.600 euros.

El president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha defensat que formar part de l’FMI “és com aquella assegurança que un signa i que espera no haver de fer servir mai”. Costa ha recordat que aprovant l’adhesió a l’organisme abans de mitjans d’octubre “Andorra podrà formar de la quarta circumscripció més important del Fons conjuntament amb Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg” entre altres països. A més, ha subratllat que formant part de l’FMI, “la ciutadania surt guanyant en tranquil·litat i Andorra hi guanya com a país.

Ensenyament superior homologat i atractiu a ulls estrangers

També en la sessió d’aquest dijous s’ha acceptat la presa en consideració de la Proposició de llei de modificació de creació de l’Agència que Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), presentada pels grups de la coalició.

La consellera del Grup Demòcrata, Sandra Codina, en nom dels tres grups de la majoria, ha celebrat la millora constant del sistema d’ensenyament superior d’Andorra les darreres dues dècades, que ha permès equiparar-lo a la resta d’ensenyament d’Europa i, fins i tot, ha permès començar a convertir-se en “pol d’atracció” d’estudiants del vell continent. Per tal de seguir en aquest camí, ha defensat la consellera, cal dotar-lo de “sistemes d’avaluació, acreditació i certificació, de plans d’estudi potents i homologats”, tasca que precisament supervisa l’AQUA.

Les modificacions a la llei permetran millorar el funcionament supervisor d’aquesta agència i també obre a noves vies de finançament més enllà de la dotació que anualment rep del Consell General. Concretament, a través de taxes que pagaran les universitats del país. Codina ha recordat que aquesta introducció de taxes va ser “aprovada per unanimitat al Comitè Rector de l’AQUA” on hi són presents els rectors de la universitat pública i privada del país, “sense necessitat de votar-los”. 

Finalment, la Cambra també ha tractat l’informe sobre el grau de compliment dels objectius del Programa estadístic 2019 exposat pel ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha destacat l’increment del percentatge d’activitats estadístiques assolides, passant del 69% de l’informe del 2018 al 75% del 2019. 

 

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •