Liberals defensa un pressupost ‘Covid’ centrat en les persones i la salut

El projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2021 preveu uns ingressos de 398 milions d’euros, i unes despeses de 463, el que deixa un dèficit global de 65 milions d’euros. Una quantia, després d’anys de resultats positius, que té una explicació clara: la situació de pandèmia causada per la Covid-19; i una justificació lògica: la caiguda dels  ingressos per la desacceleració econòmica i l’esforç en inversió que ha de fer l’Estat per ajudar la població i les empreses a sortir de la crisi actual. I és que el pressupost pel 2021 és una “clara declaració d’intencions” del que ha de ser, ara més que mai, prioritari per a l’Administració central: la salut, i el benestar de la ciutadania i del teixit productiu del país. 

Així ho han defensat els grups parlamentaris de la coalició en el debat a les esmenes a la totalitat al pressupost presentades pel PS i Terceravia que no han prosperat.

El president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha subratllat que el pressupost “dona sortida a les necessitats sorgides per la pandèmia i suport al programa H23 de Govern”, que reformula i prioritza els projectes dels tres partits de la coalició que s’executaran durant el que queda de legislatura. Costa també s’ha referit a l’augment de les dotacions en Salut, Afers Socials i Educació “amb l’objectiu  de no deixar cap ciutadana ni ciutadà desatès”.

El president liberal ha agraït “el rigor amb el qual s’ha confeccionat el pressupost” des de l’Executiu. Ha defensat que “són uns comptes sòlids amb arguments estudiats”, tot i que “caldrà estar amatents als canvis dinàmics que aquesta pandèmia comporta i que evidentment afectaran l’exercici 2021”. En aquest punt, ha retret als impulsors de les esmenes a la totalitat que “ningú disposa d’una bola de vidre” per saber com evolucionarà la pandèmia i ha criticat la manca d’un model alternatiu en els discursos  de Pere López i Josep Pintat.

Per últim Costa, ha defensat les mesures que l’Executiu ha implantat per ajudar als treballadors, empresaris i treballadors per compte propi i li ha reblat a López que “hi estem d’acord, cal ajudar-los. És el que ja hem fet, estem fent i continuarem fent. Hem demostrat sobradament que aquesta és una de les prioritats de l’Executiu”.

El pressupost va entrar a tràmit el passat 6 d’octubre, molt abans que en exercicis anteriors, amb la intenció que s’aprovi abans d’acabar l’any. Els comptes apliquen contencions a tot allò que no està vinculat amb els conceptes de salut i benestar de la ciutadania, per exemple, el ministeri d’Ordenament veurà reduïda la seva partida en un 24%. En canvi, es destinaran 6 milions d’euros més al SAAS, dels quals 2,4 per fer front a la vessant assistencial, i 5 milions més per a la CASS.

Intervenció íntegra de Ferran Costa

 

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •