El Govern respon amb poca concreció les preguntes del Grup Parlamentari Liberal

Primera sessió de control al Govern de l’any 2017 amb onze preguntes a l’ordre del dia, set de les quals del Grup Parlamentari Liberal sobre temes tan diversos com la freqüentació de la xarxa nacional de museus, el projecte del The Cloud, l’augment dels robatoris o l’ús definitiu de les instal·lacions de l’antic edifici de Ràdio Andorra, entre d’altres.

El Grup Parlamentari Liberal (GPL), a través de la pregunta de Ferran Costa sobre les condicions de gratuïtat del túnel d’Envalira, ha aconseguit un compromís en seu parlamentària de part del ministre Torres que s’estudiaran altres possibilitats per quan el port es tanqui i els residents i treballadors del Pas de Casa no tinguin més remei que pagar el túnel per poder-ne sortir. Actualment, la infraestructura només és gratuïta quan el port està tancat i també els accessos a França, fet que suposa un greuge molt gran pels residents i treballadors del Pas.

No han tingut el mateix resultat altres preguntes fetes pels consellers liberals que han rebut una inundació de dades estadístiques i econòmiques però cap concreció. No se sap que es farà amb l’edifici de l’antiga Ràdio Andorra, tot i que DA assegurava saber-ne l’ús segons el seu programa electoral del 2015. En aquest punt, Ferran Costa ha volgut “pensar que es tracta d’un error”, ja que en ple 2017 “encara no sabem quin ús tindrà”. Sobre la pregunta relativa a Ràdio Andorra només ens ha quedat clar que s’està duent a terme treballs de restauració i reforma de l’edifici però que no comprometen l’ús futur que se li vulgui donar. El ministre Torres ha assegurat “que ho sabrem al mes de juny” quan es tregui a licitació de la segona fase de les obres. Costa ha aprofitat per instar al Govern a traslladar-hi les instal·lacions de RTVA pel fet que “suposarien un estalvi en el lloguer del local actual” i serien un clar “dinamitzador per a Encamp”.

Poca concreció també pel que fa als museus i la seva freqüentació, així com els monuments romànics del país. La ministra Gelabert ha corroborat el que ja sabíem i és que “l’any 2016 ha suposat el rècord negatiu del mil·lenni” en els visitants dels museus, així ho ha catalogat Ferran Costa. Pel que fa a l’assistència als museus, però, no n’hem tret l’aigua clara de com es revertirà una situació que ha portat a perdre una quarta part dels assistents als darrers anys. Sembla que s’està treballant en un Pla de Museus però poc més hem sabut de com el Govern de DA revertirà una situació que ha posat la visita als nostres museus i patrimoni nacional sota mínims.

Tampoc n’hem tret l’aigua clara en el projecte The Cloud, a la pregunta feta per Jordi Gallardo, respostes amb molt bones intencions però res en ferm, bé, sí!, el ministre Torres s’ha compromès a què l’edifici no costarà més de 34 milions. Gallardo li ha recordat a l’executiu que “sense una definició clara del projecte difícilment es tancaran acords amb empreses per ocupar-lo”, i de moment, més enllà que el Govern ja disposa de 4 ‘business plan’, amb un cinquè en camí, poc més s’ha definit sobre el The Cloud.

Curiosament, les tres preguntes que Govern ha respost amb més concreció han estat les presentades per la consellera Judith Pallarés, començant per la referent a la millora de l’efectivitat del conveni vistes les múltiples dificultats que tenen els estudiants i els nacionals andorrans a l’hora de fer tràmits i aconseguir permisos a Espanya. Gilbert Saboya, ha estat l’encarregat de respondre per part de Govern i reconèixer d’una banda la problemàtica i de l’altra que l’executiu hi està molt a sobre treballant conjuntament amb l’Estat espanyol per aconseguir solucionar aquests problemes. Saboya ha apuntat que una de les mesures que s’estan consensuant és que els estudiants no hagin de renovar cada any el permís de residència a Espanya, ja que el procés s’allarga durant tres mesos i aconseguir un permís que s’acosti a la durada total dels estudis realitzats.

La consellera massanenca també ha estat l’encarregada de preguntar a l’executiu per l’augment dels robatoris de les últimes setmanes i que ha generat una certa alarma pública. El ministre Espot ha reconegut l’augment en les dates compreses per la pregunta i l’ha xifrat en un 20%. De fet, Espot ha assegurat que l’augment dels robatoris s’ha focalitzat en les persones que ja han estat detingudes.

Finalment, i gràcies a la pregunta relativa a la coloració del riu Valira que va arribar més enllà del territori nacional hem sabut que les coloracions seguiran, en principi, restringides al riu d’Arinsal i que al mes de maig es tindran els resultats dels estudis fets per l’empresa francesa encarregada de la coloració.