Llum verda a la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge

El futur Institut Nacional de l’Habitatge ja comença a caminar, gràcies a l’aprovació, aquest dijous al Consell General, de la llei que el desenvolupa i que culmina totes les accions en habitatge realitzades des de l’inici de la legislatura. Conscients que la manca d’habitatge, i més concretament el de lloguer, és un dels principals neguits de la ciutadania, els grups parlamentaris Liberals, Demòcrata i de Ciutadans Compromesos han votat a favor de l’aprovació del projecte de llei i han defensat que aquest ens, que centralitzarà totes les polítiques d’habitatge i comptarà també amb la participació del sector privat, serà el gran artífex per acabar amb la problemàtica.

Precisament, Ferran Costa, president del Grup Parlamentari Liberal, ha remarcat que “l’Institut serà una eina estructural que ja s’utilitza a molts països amb l’aval de les Nacions Unides, organisme que posa en relleu el bon funcionament de les iniciatives publicoprivades en matèria d’habitatge”. A més, la llei contempla la creació d’un fitxer amb dades anonimitzades sobre els contractes d’arrendaments d’habitatge, que permetrà “garantir informació fidedigna sobre l’estat del mercat de lloguer” i “adaptar les polítiques públiques basant-se en dades actualitzades”, ha detallat Costa.

Per la seva banda, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha subratllat que “l’Institut facilitarà una visió de 360º com a un organisme neutral amb caràcter transversal” que es coordinarà amb les diferents institucions: Govern, Taula Nacional de l’Habitatge i comuns. De fet, amb la creació d’aquest ens es fa un pas decidit per “despolititzar l’habitatge” ha defensat Filloy. A més, ha destacat que amb l’INH es canvia el paradigma en la política de l’habitatge, ja que “podrà promoure habitatge d’ús social i de preu assequible”, el que suposa “un punt d’inflexió” respecte a les accions dutes fins ara.

Pròrroga als Ertos

Durant la sessió d’aquest dijous també ha prosperat per assentiment el Projecte de llei de noves mesures excepcionals i urgents per fer front al SARS-CoV-2, text que permetrà allargar les Suspensions Temporals de Contracte de Treball -figura legal creada a l’inici de la pandèmia, també coneguda com a ERTO-, des de l’1 de juliol i fins a finals d’any. Ara bé, s’han reduït els supòsits pels quals poder acollir-s’hi. Podran sol·licitar ERTO els negocis tancats de manera obligatòria per decret de Govern o els que estiguin afectats per impediments que afectin de manera substancial el normal desenvolupament de la seva activitat principal.

En aquest punt, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha ressaltat que el text aprovat “manté l’essència dels ajuts als sectors encara afectats per la pandèmia, amb la voluntat de seguir al costat de les empreses, treballadors per compte propi i assalariats que no han recuperat els seus nivells habituals d’activitat“. A més, Gallardo ha concretat que la pròrroga fins a finals d’any permetrà al Govern disposar d’un mecanisme àgil per ajudar als sectors que es puguin veure afectats per restriccions sanitàries, tot i que les dades actuals permeten ser optimistes.


Més facilitats per a votar

Finalment, dins l’ordre del dia del Consell, s’ha tornat a debatre la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum. Aquesta vegada la proposició de llei, entrada de manera conjunta per la coalició i el Grup Socialdemòcrata, sí que s’ha aprovat i, de fet, ha comptat amb els vots favorables de totes les conselleres i consellers generals. El text elimina qualsevol trava per exercir el seu dret a vot a les persones que pateixen alguna discapacitat. A més, s’introdueix per primera vegada la figura del vot per delegació per a aquelles persones que presenten una discapacitat reconeguda o una malaltia acreditada.

Les modificacions també contemplen fomentar la participació ciutadana a les jornades electorals -un altre dels grans objectius de la llei-. Per això, es fa extensiu el vot per correu a totes les andorranes i andorrans que són fora del país el dia de les eleccions, independentment del motiu o situació.

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •