CORONAVIRUS | La majoria diu sí a noves ajudes per a treballadors, autònoms i empresaris

Foto: Eduard Comellas

La crisi sanitària causada per la Covid-19 és evolutiva i les mesures per pal·liar-la, per tant, també ho han de ser. S’han d’adaptar a les necessitats actuals dels empresaris, autònoms i treballadors. Per aquest motiu, menys d’un mes després de l’aprovació del Projecte de llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, el Consell General ha aprovat aquest dissabte un segon text legal, amb noves mesures que eleven la xifra total d’injecció al teixit econòmic fins als 416 milions d’euros. Es tracta d’una llei valenta i ambiciosa, amb la voluntat de no deixar ningú enrere, que ha obtingut el sí unànime dels grups que donen suport al Govern: Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos. També de Terceravia, mentre que els socialdemòcrates no han votat a favor de les noves ajudes “oblidant-se del país i dels seus ciutadans” ha assegurat Ferran Costa.

La llei aprovada introdueix la figura laboral de la Suspensió Temporal de Contractes de Treball (STCT), i contempla que l’Executiu assumeixi una part molt important dels sous dels treballadors que en siguin objecte. Concretament, hi destinarà a aquest concepte entre 90 i 120 milions d’euros. Partint d’aquest criteri de justícia i d’aportar segons les possibilitats de cadascú, els treballadors que cobrin el salari mínim percebran el 100% del seu sou, i tots els que estiguin per sota del sou mitjà més del 80%. A més, Govern se seguirà fent càrrec de la part empresarial de la cotització a la CASS dels treballadors, es mantenen els crèdits tous i l’ajornament en el pagament d’impostos i taxes, entre altres accions. En definitiva, “un esforç sense precedents en un entorn d’extrema dificultat que el Govern pot assumir pel baix endeutament actual, per sota del 35% del PIB”, ha remarcat el president Liberal, Ferran Costa.

Els STCT venen acompanyats de mesures socials. Les unitats familiars afectades per una suspensió temporal de contracte podran demanar una reducció del 20% del lloguer o una carència de la hipoteca i préstecs personals. La llei també contempla prestacions directes per a les famílies que hagin de cuidar els seus fills i no puguin anar a treballar, el pagament de la baixa des del primer dia de les persones afectades per la Covid-19 i el 100% del sou en el cas dels treballadors sanitaris i sociosanitaris que estiguin de baixa.


L’objectiu prioritari d’aquest segon paquet de mesures és mantenir tots els llocs de treball i que la població no perdi poder adquisitiu. Dins de la coresponsabilitat, “però en les justes possibilitats de tots els actors afectats per la crisi”, ha destacat la presidenta suplent Demòcrata, Mònica Bonell.

La valentia d’aquest segon paquet de mesures es plasma especialment en totes les ajudes que es destinen als autònoms, una “peça clau de l’economia andorrana”, ha defensat Costa, i a la vegada un col·lectiu especialment vulnerable i exposat als efectes negatius d’aquesta crisi. Concretament, podran sol·licitar una prestació equivalent al salari mínim i l’exoneració de la cotització de la CASS. A més, i gràcies a una esmena de la majoria, la prestació s’allargarà al mes posterior a la represa de l’activitat.

Els autònoms també podran acollir-se als crèdits tous, la rebaixa dels lloguers comercials i a la de les factures de serveis bàsics com la llum i el telèfon, igual que els empresaris. El text aprovat també reclama “esforços i cessions a una gran part de la societat, especialment, als propietaris d’immobles que veuran reduïdes les seves rendes i als bancs obligats a aplicar carències en els préstecs i hipoteques” ha explicat el president del Grup Parlamentari Liberal.

Abans d’iniciar la sessió d’aquest dissabte s’ha guardat un minut de silenci en record per les víctimes de la Covid-19. De nou, i com va passar en el darrer ple per aprovar el primer paquet de mesures, aquest s’ha celebrat sota àmplies mesures de control per evitar el contagi de la Covid-19 i amb la presència únicament de 14 consellers i quatre membres de l’Executiu, entre ells el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Així mateix, s’ha fet sense la presència de periodistes i amb emissió en directe per RTVA.

VÍDEOS DE LA SESSIÓ PARLAMENTÀRIA

Discurs íntegre de Ferran Costa defensant el vot favorable del Grup Parlamentari Liberal al nou paquet de mesures per fer front a la situació causada per la Covid-19:

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •