Aprovem les mesures per augmentar el poder adquisitiu dels ciutadans

El Projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania ja és una realitat, gràcies als vots favorables dels grups parlamentaris de la majoria (Liberals, Demòcrates, i Ciutadans Compromesos). Amb l’aprovació del text, que té  com a objectiu frenar les conseqüències de l’augment de la inflació i estar al costat de la ciutadania; els salaris inferiors al salari mitjà (que és de 2.158 euros) i fins al salari mínim s’incrementaran un 3,3%, corresponent a l’IPC de l’any passat. Aquesta mesura afavorirà a 24.500 persones del país. També incorpora accions com l’augment de totes les pensions inferiors al salari mínim un 3,6%, el que implica un augment global del 7% des del gener, i la rebaixa de l’IGI a l’1% per als productes d’higiene femenina i bolquers.

Aquest paquet de mesures suposaran per a les arques públiques una despesa de 10 milions d’euros fins a finals d’any que es finançaran (i així consta a la llei) via crèdit extraordinari. A banda de l’augment de les pensions i de l’IPC, també s’inclouen accions per afavorir l’ús de les energies renovables, per simplificar tràmits que han de fer empreses i treballadors per compte propi, així com incidir en l’impost als habitatges buits perquè sigui més sever i finalista, això és, que es destini a la promoció d’habitatges de protecció social o d’habitatges a preu assequible.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha defensat que aquesta llei complementa les mesures que el Govern ja havia aprovat per decret, per fer front de forma immediata a les necessitats de la població.

Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha reforçat el missatge dels grups de la majoria, explicant que a les mesures hi figura la pujada del salari mínim fins als 1.200 euros, més ajuts a l’habitatge, al Pla Renova, a l’ensenyament obligatori i superior, al transport escolar i per reduir el preu del carburant al sector del transport. Així mateix, l’1 de juliol entrarà en vigor la gratuïtat del transport públic que, a més de suposar un important estalvi per a la ciutadania, comportarà un important estalvi energètic.

Un altre punt destacat de l’ordre del dia del Consell General d’aquest dijous ha estat l’aprovació, amb els vots a favor de la majoria i Terceravia, del Projecte de llei reguladora de l’Impost sobre les estades en allotjaments turístics, que modifica la llei general de l’allotjament turístic i la llei de creació de la societat pública d’Andorra Turisme. Un text legal més conegut com el de la creació de la taxa turística, que ja han adoptat bona part dels països de l’entorn.

Els dos darrers punts de l’ordre del dia han estat el Projecte de llei de mesures per a la seguretat de les xarxes i dels sistemes d’informació i la Proposició de llei del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra. Tots dos han rebut l’assentiment total de la Cambra. La primera llei vetllarà perquè Andorra compti amb un ecosistema segur i preparat per fer front a possibles ciberincidents i ciberatacs, a través d’unes entitats públiques i privades resilients digitalment parlant, una estratègia nacional de ciberseguretat i una autoritat de control que supervisi el desplegament legal, el qual s’alinea amb les directives de la Unió Europea.

La segona llei i que ha tancat el Consell General és una demanda del Fòrum Nacional de la Joventut (i recollida per la totalitat dels grups parlamentaris), per afavorir la seva professionalització, la seva capacitat econòmica, autonomia, i mitjans per captar i implicar els 18.000 joves d’entre 15 i 35 anys que hi ha al país. El FNJ està cridat a convertir-se en l’espai a través del qual es fomenti el debat públic i la confrontació pacífica d’idees entre els joves, per fer valdre la seva veu de manera real i tangible en la presa de decisions. Per la seva banda, la consellera general liberal Sílvia Ferrer, ha defensat que “d’aquesta forma donem resposta a la demanda unànime dels joves, ja que els joves són la clau de volta del futur i la millora del Fòrum és una mostra real del nostre compromís” amb tot el jovent del país.