Aprovem el pressupost de la recuperació

El pressupost per a l’exercici del 2022 ja és una realitat, gràcies als vots favorables dels grups de la coalició (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos), emesos durant la sessió d’aquest dilluns al Consell General. El pressupost ve precedit de dos exercicis pressupostaris plenament dirigits a pal·liar els efectes de la pandèmia i la crisi derivada. Aquest any, amb unes dades sanitàries estabilitzades i uns indicadors que mostren que l’economia s’està recuperant (fins i tot alguns indicadors superant els prepandèmia), el pressupost 2022 se centra plenament en la recuperació. Ara bé, sense oblidar els ciutadans i empreses encara patint els efectes de la pandèmia, motiu pel qual contempla accions, sobretot de caràcter social i sanitari, per donar-los suport i acompanyar-los a recuperar la seva situació.

El president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha argumentat que “el pressupost que votem avui és un pressupost ambiciós, que consolida el creixement econòmic i el benestar de la nostra ciutadania pels pròxims anys”.  A més, ha destacat que “potencia la diversificació del teixit econòmic i incideix en la digitalització de la nostra societat. És un pressupost que prioritza la sostenibilitat, impulsant l’ús del transport públic i destinant més partides per tenir llars més sostenibles”.

Durant la seva intervenció, Costa ha incidit en el vessant social dels comptes per al 2022 que “destinen més recursos als ministeris de Salut i d’Afers Socials, Joventut i Igualtat”. Aquestes dues carteres són el pal de paller per acompanyar la ciutadania en la recuperació. En aquest punt, el president del Grup Liberal, ha destacat “el programa d’impuls per a l’emancipació del Jovent, que ha destinat a 200.000 euros a ajudar a 55 joves a llogar el seu primer pis”.

El projecte de llei del pressupost contempla 26,5 milions d’euros de dèficit, el que indica tornar a unes previsions de tancament ajustades a llei, i a un volum d’inversions que creix respecte a l’any passat, arribant fins als 37 milions. Es poden destacar d’aquest capítol una sèrie de projectes que exemplifiquen les línies prioritàries i principis a través dels quals la coalició vol assegurar aquesta recuperació. Entre aquests, el CREI (el Centre Residencial d’Educació Intensiva), per donar resposta als joves amb problemes greus conductuals i de drogoaddicció; el centre multifuncional, perquè donarà un plus i complementarà l’oferta turística per enfortir el nostre país davant altres competidors; els pisos a preu assequible a la zona de la Borda Nova; els 1,4 milions per al Centre Escolar Ciutat de Valls; la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar; l’Arxiu Nacional, que s’ubicarà a l’edifici annex al Ministeri de Cultura; i la reforma de l’edifici de Ràdio Andorra.

Precisament, l’habitatge ha tingut un paper destacat en el debat del Pressupost en el marc d’una reserva d’esmena presentada pel Grup Socialdemòcrata. En aquest sentit, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va recalcar que “és la bancada de la majoria la que ha creat mitjançant l’Institut Nacional de l’Habitatge, les figures de l’habitatge social i l’habitatge al preu assequible”. Així mateix, va explicar les mesures que ha dut a terme el Govern per protegir les famílies: pròrroga forçosa dels lloguers, flexibilització de les ajudes per pagar el lloguer, el Programa d’emancipació per als joves i la millora del poder adquisitiu de les pensions.

Per la seva banda, el president suplent del Grup Liberal, Marc Magallón, ha defensat que “durant aquesta legislatura hem posat els fonaments perquè es pugui resoldre el problema de l’habitatge a mitjà i llarg termini”. En el curt termini, les mesures que ja són efectives i que compten amb la col·laboració del sector privat, “aportaran més de 500 nous pisos al mercat del lloguer sense haver de renunciar a altres projectes que dinamitzaran l’economia com és el cas del recinte multifuncional” ha detallat.

Finalment, entre les esmenes de la coalició, cal destacar la que permetrà elevar el límit del fons de compensació fins als 125 milions d’euros aproximadament, i la que permetrà impulsar, ja aquest any, l’Institut Andorrà de la Dona, que deriva de la futura Llei d’igualtat efectiva entre homes i dones.