Aprovat el Pressupost 2021 que garanteix els ajuts a la ciutadania per la Covid-19

El Projecte de llei del Pressupost per a l’any 2021 ha estat aprovat aquest dijous gràcies als vots dels grups de la majoria (Liberals, Demòcrates i Ciutadans Compromesos). L’aprovació dels comptes a mitjans de desembre garanteix que el pressupost entri en vigor l’1 de gener i també la continuïtat de les mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia del SARS-CoV-2. En tot moment, ja des de l’inici de l’entrada a tràmit dels comptes a principis d’octubre, l’objectiu ha estat evitar funcionar amb dotzenes parts a principis del 2021, fet que hagués posat moltes traves a tot el paquet d’ajudes, han refermat des de la majora.

El president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa ha refermat que en la situació actual “cal acompanyar als ciutadans del nostre país amb mesures per a tots els treballadors i treballadores, autònoms i el sector empresarial”. Costa ha incidit en el fet que en un context de rebaixa d’ingressos i amb una forta contenció pressupostària, “l’Executiu incrementa els recursos dels ministeris de Salut, Afers Socials i Educació” per donar resposta als efectes de la Covid-19 i no deixar a ningú enrere.

Per últim, ha assenyalat que els comptes recullen “els projectes del programa ‘Horitzó 23’ que marca els eixos estratègics de l’acció política del Govern, reestructurats per la pandèmia”. Costa ha finalitzat la seva intervenció defensant que les finances públiques han de continuar donant sortida a l’evolució i el progrés del país, cosa que s’aconseguirà gràcies a l’aprovació del Pressupost.

Per la seva banda, el president suplent del Grup Parlamentari Liberal, Marc Magallón, ha criticat que el PS vulgui reduir les partides destinades al futur Institut Nacional de l’Habitatge que “serà el pal de paller sota el qual es pivotaran totes les polítiques públiques d’habitatge”. En aquest sentit, Magallón ha lamentat que des del PS es vulgui deixar sense fons “un projecte cabdal per a la recuperació econòmica, com és el recinte multifuncional”. A més, recorda que els socialdemòcrates “també el van incloure en el seu programa electoral, conjuntament amb la candidatura de d’Acord”.

Des dels grups de la majoria, s’ha defensat el vot favorable donat que la coresponsabilitat, solidaritat i sacrificis fets aquest any han de tenir la seva prolongació també el 2021. Per això mateix, les esmenes presentades per la majoria s’alineen amb l’objectiu d’assolir una millor gestió dels recursos públics, preservant la salut i el benestar de la ciutadania i també mantenint el teixit productiu del país. Entre aquestes esmenes destaca la que introdueix una prestació per a la dona en cas de mort d’un fetus amb 180 dies o més de gestació, que s’estén també al progenitor.

Finalment, també s’ha destacat l’esmena que incrementa el percentatge que Govern i comuns destinaran al Fons de Compensació: del 0,1% actual del total de les despeses al 0,5%, que multiplicaran per cinc la capacitat d’Andorra d’estalviar recursos per destinar-los a fets extraordinaris.

Intervenció inicial de Ferran Costa en el debat del Pressupost 2021

Rèplica de Ferran Costa als grups de la minoria

Marc Magallón defensa el recinte multifuncional

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •