Andorra declara l’Estat d’Emergència Climàtica

El Principat d’Andorra ha declarat aquest dijous, 23 de gener, l’Estat d’Emergència Climàtica. D’aquesta manera, el nostre país se suma a la desena llarga de països que han donat aquest pas per intensificar la lluita contra el canvi climàtic i aconseguir un creixement sostenible que respecti el medi ambient.

La Proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència i ecològica impulsada pels grups de la majoria (Liberals, Demòcrates i Ciutadans Compromesos) i consensuada amb el col·lectiu Fridays For Future Andorra i el ministeri de Medi Ambient ha estat aprovada per assentiment al Consell General. El text que finalment s’ha aprovat, ha inclòs algunes mesures proposades pel Grup Socialdemòcrata que havia presentat una esmena al text inicial. Marc Magallón, president suplent del Grup Parlamentari Liberal, ha apel·lat al “deure i la responsabilitat que tenim a com parlamentaris” per donar resposta a una emergència global i intensificar la lluita contra el canvi climàtic.

La declaració de l’Estat d’Emergència Climàtica contempla, entre altres: la gestió integral de l’aigua, prioritzar l’ús del transport col·lectiu, producció elèctrica amb energia renovables, prohibició de plàstics d’un sol ús a partir de l’any 2021 i fomentar la rehabilitació d’habitatges per fer-los més eficients.

Pots consultar el text íntegre de la declaració AQUÍ

 

Es prenen en consideració les modificacions de les lleis de seguretat pública i del Codi Penal

Les proposicions de llei de modificació del Codi Penal (per suprimir els anuncis de prostitució als diaris) i de modificació de la Llei de seguretat pública (per abordar la problemàtica del consum d’alcohol i drogues al carrer i entre els menors) presentades per la majoria també han rebut el suport de l’oposició i s’han pres en consideració. Els texts ara inicien el termini per poder presentar esmenes i el posterior debat en comissió abans de ser aprovats definitivament.

Des del Grup Parlamentari Liberal, Eva López, ha remarcat que la modificació de la Llei de seguretat pública vol incidir en la prevenció i per això “encomana al Govern l’actualització del Pla Nacional contra les Drogodependències perquè permeti la implicació de les famílies i els joves” en el disseny de les campanyes de prevenció i en accions per evitar el consum de drogues, especialment entre els joves, que “s’ha constatat que cada cop s’inicien a una edat menor, arribant als 12 anys”. El text també recull l’enduriment de sancions, i fins i tot penes de presó, a les persones que condueixin sota els efectes d’alcohol i/o drogues; per qui vengui alcohol o drogues a menors, i també per aquells propietaris que permetin el seu consum als menors en els seus locals.

Pel que fa a la modificació del Codi Penal, López ha explicat que era “necessari tipificar com a delicte la publicitat relacionada amb la prostitució” i que el canvi afecta l’article 151 de la llei que ja tipificava com a delicte l’afavoriment de la prostitució. López ha conclòs la seva intervenció denunciant que “aquest tipus de publicitat atempta contra la dignitat de les dones” i aquesta modificació ja s’hauria d’haver efectuat fa temps.

 

Comparteix
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •