El Grup Liberal reclama als caps negociadors de la UE suport econòmic per a la transformació econòmica del país

Els consellers generals del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo i Ferran Costa, han reclamat als caps negociadors de la Unió Europea suport econòmic i estratègic per a la transformació econòmica del país que suposarà l’Acord d’Associació, ja que haurà de deixar de dependre del tabac per ser una economia més homologable als estàndards europeus.

Durant la reunió, que s’ha celebrat aquest matí al Consell General, Jordi Gallardo ha preguntat als caps negociadors pel suport que el país rebria per fer aquesta transició econòmica, la resposta no ha concretat res més enllà “d’un suport estratègic” i algunes excepcions a directives europees que no s’hauran d’aplicar a Andorra per la seva reduïda mida i per la composició del seu teixit econòmic.

Gallardo ha manifestat que “aquesta manca de suport econòmic no ha estat la resposta que esperàvem” i ha incidit, davant els negociadors, que “en altres països, com en el cas d’Estònia, la Unió Europea sí que ha donat suport econòmic per fer-ho”. El president del Grup Parlamentari Liberal ha posat com a exemple Estònia, ja que “el suport econòmic i estratègic de la Unió Europea per la modernització del país, s’ha convertit en un referent en l’àmbit europeu”. A més, l’ajuda econòmica per la transformació socioeconòmica que afrontarà Andorra amb l’Acord d’Associació “és una forma de demostrar per part de la UE que es tenen en compte les nostres especificitats, tenint en compte que fins ara no hem vist cap gest per part d’ells” ha argumentat.

Jordi Gallardo, en un moment de la reunió amb els caps negociadors de la UE

Un altre dels aspectes plantejats durant la trobada ha estat la manca de pedagogia sobre els avantatges que l’acord pot comportar al país. Gallardo ha insistit davant els negociadors que “són necessaris els estudis d’impacte per poder explicar a la població què suposa l’acord” i que la manca d’aquests “està provocant un augment dels contraris a l’acord”.

Els consellers liberals s’han mostrat preocupats per “la gran quantitat de legislació europea que s’ha de transposar”, uns 7.000 actes reglamentaris més el cabal comunitari que es genera anualment. En aquest sentit, els caps negociadors han puntualitzat que “no tota la legislació europea s’haurà d’aplicar a Andorra” i que es farà una selecció per aplicar només les directives necessàries.

Un altre dels punts que s’han tractat ha estat el calendari de les negociacions i la participació dels grups parlamentaris. Els negociadors han explicat que esperen poder tancar l’acord a finals del 2019 i que “ells no posen cap impediment perquè el parlament hi pugui participar” tenint compte el paper que el Consell General tindrà a l’hora d’adaptar la legislació europea.

Des del Grup Parlamentari Liberal es fa una valoració positiva de la reunió, tot i que consideren que “ha estat una reunió de caràcter informatiu, de saber en quin moment estem de la negociació” sense rebre compromisos per part dels negociadors europeus.