El partit

L’executiva

L’executiva és l’òrgan de govern del partit i és escollida pel Congrés Nacional. En formen part membres nacionals i comunals i també un representant dels comitès parroquials. Els membres triats pel Congrés Nacional són:

Jordi Gallardo i Fernàndez, president

“Crec en la iniciativa privada com a motor del progrés econòmic i social.”

Jordi Gallardo i Fernàndez és ministre de Presidència, Economia i Empresa des del maig del 2019. Va néixer a Andorra el 23 de març de 1976 i té quatre fills. És llicenciat en Història, té un Executive MBA per l’IESE Business School i treballa com a directiu en una empresa familiar. Va ser president de la secció jove del 2003 al 2005 i secretari d’Organització del Partit Liberal d’Andorra del 2005 al 2009. Va ser secretari d’Estat de Política Cultural del 2005 al 2009 i conseller general del 2015 al 2019. És un liberal convençut, enamorat de la seva família i del seu país. Es va afiliar al Partit Liberal d’Andorra l’any 2002 i va ser escollit president de Liberals d’Andorra l’any 2013.

Maribel Lafoz i Jodar, secretària General

“El més important per Andorra és no perdre la nostra identitat i la nostra sobirania.” 

Maribel Lafoz i Jodar, va néixer a Andorra el 10 de gener del 1967, està casada i és mare de dos fills. Es va graduar en Dret a la Universitat de Toulouse i té els postgraus en dret de la infància, dret andorrà, fiscalitat i mediació per la Universitat d’Andorra. Va desenvolupar la seva carrera professional al Cos de Policia on va ostentar el càrrec de Comissaria fins al 2015. Així mateix, va ser cap de la delegació d’Andorra al GRECO del Consell d’Europa del 2007 al 2009. En l’àmbit polític, va concórrer a les eleccions comunals l’any 2015 a la parròquia d’Encamp, on va ser consellera comunal a la minoria fins al 2019. Actualment és advocada i mediadora.

Josep Fusté i Badana, secretari d’organització

“Tenim ganes renovades de fer les coses amb il·lusió.”

Josep Fusté i Badana va néixer el 27 de juny de 1985. Després de realitzar tota la seva escolaritat a Andorra, va continuar la seva formació acadèmica de Comerç Internacional als Estats Units on, a través d’un constant afany d’aprenentatge i curiositat, va començar el seu interès per la política tant nacional com internacional. Les seves grans aficions són, per aquest ordre, la muntanya, la música i viatjar. Va ser escollit conseller del Comú de la Massana en les eleccions del desembre del 2019. En l’actualitat, és secretari d’organització de Liberals.

jess2

Jessica Gastó i Sánchez, vicepresidenta

“Garantir el benestar de la ciutadania és una prioritat de Liberals.”

Jèssica Gastó Sánchez va néixer el 14 de març de 1990 a Barcelona i és mare de dos fills. Actualment, exerceix de tècnica superior en imatge per al diagnòstic a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i al Centre Mèdic Traumaneu. És coneguda pel seu esperit liberal, amb una personalitat marcada, transparent i altruista. Va formar part de la llista nacional a les eleccions generals del 2019 i ha ostentat els càrrecs de presidenta del Comitè Parroquial d’Ordino i secretària de Polítiques d’Igualtat de l’Executiva nacional fins al 2021. En l’actualitat, és vicepresidenta de Liberals.

Gerard Estrella i Armengol, vicepresident

“Un país compromès amb la seva cultura és un país ric i pròsper.”

Gerard Estrella i Armengol va néixer el 16 de febrer de 1971 a Tolosa i té dos fills. Va estudiar a l’IMERIR de Perpinyà, ha cursat un PDD a l’IESE Business School i és enginyer informàtic. És el director de l’Àrea Serveis Tècnics de Caldea. A les Eleccions Comunals del 2019 va ser escollit com a conseller del Comú d’Andorra la Vella, ocupant el càrrec de conseller de Sostenibilitat i Innovació. Vinculat activament a Liberals d’Andorra des del 2015, va formar part de la candidatura parroquial d’Andorra la Vella a les eleccions comunals d’aquell any. Ha estat secretari d’Organització entre el 2018 i fins a mitjans de 2019, des de llavors i fins al Congrés de la tardor del 2021 ha ocupat el càrrec de secretari General.

Antoni Puig i Ariet, secretari de Relacions Internacionals

“És necessari vincular-se amb la família liberal mundial”

Antoni Puig i Ariet va néixer el 5 d’abril de 1989 a Escaldes-Engordany i és solter. Graduat en Turisme per la UAB, és informador turístic. Interessat en la política des de ben jove, ha participat en eleccions des de les generals del 2005 i va ser candidat en la llista parroquial d’Andorra la Vella en les eleccions generals del 2019. President dels Joves Liberals d’Andorra des del 2019, també va ser el secretari de Relacions Internacionals de l’organització des del 2016 fins al 2019. Ha participat en la internacionalització de la JLA, fent que torni a ser membre de la LYMEC i de la IFLRY. També ha participat en nombrosos esdeveniments de l’ALDE i la Liberal International. Les seves aficions són la muntanya, els animals i l’apicultura.

Noelia Dobarro, secretària de Polítiques d’Igualtat

“La igualtat d’oportunitats és un dels objectius del projecte liberal.”

Noélia Dobarro i Pérez va néixer a Escaldes-Engordany el 25 de febrer de 1982, està casada i és mare de tres fills. Després de cursar tota l’escolaritat obligatòria a Andorra, va fer estudis superiors a Salamanca. Arrelada a la parròquia escaldenca i a les tradicions andorranes, va ser 1a dama d’honor durant l’any 2007 i 2008. Vinculada al partit des del 2019 va formar part de la candidatura parroquial d’Escaldes-Engordany a les eleccions comunals d’aquell any. Interessada en els drets socials i com millorar la societat, actualment és la secretària de Polítiques d’Igualtat de l’Executiva nacional.

Èric Bartolomé, tresorer

“El teixit econòmic d’Andorra és un dels pilars del país.”

Èric Bartolomé i Levos és secretari d’Estat d’Economia i Empresa des del desembre del 2019. Va néixer a Barcelona el 16 de juliol de 1964, està casat i té dos fills. Va ser jugador professional de bàsquet i té el títol d’entrenador nacional. És perit en taxacions i valoracions, activitat empresarial a la qual ha estat vinculat professionalment. En l’àmbit polític, va ser candidat a les eleccions comunals d’Ordino el 2011 i conseller comunal a la minoria fins al 2015. Va formar part com a número 2 de la candidatura parroquial d’Ordino a les eleccions generals del 2015. Actualment, ostenta el càrrec de tresorer de Liberals.

Els comitès parroquials

Els comitès parroquials són les agrupacions dels membres del partit en cada parròquia. Es reuneixen de comú acord i tenen un representant a l’executiva nacional. Els liberals elegits en els consells de Comú formen part dels comitès i participen en les seves decisions.

Suma’t al projecte liberal i participa en les decisions polítiques parroquials i nacionals.


El Congrés i el Consell Nacional

El Congrés és la màxima representació de la voluntat del partit i està format per tots els seus afiliats. Li correspon elaborar i aprovar les línies polítiques d’actuació i controlar-ne el funcionament democràtic.

El Congrés delega les seves funcions entre congressos al Consell Nacional, que està format per membres afiliats representants de tots els comitès parroquials, l’executiva, els membres elegits i representants dels Joves Liberals d’Andorra.


Organigrama